“Drømmen”

 – et glimt af fremtidens Ausumgaard

 

Lige for enden af motorvejen på den lange lige landevej mellem Struer og Holstebro ligger herregården Ausumgaard. Ejerne, som selv bebor hovedbygningen, har omdannet de tomme, gamle stalde og bygninger til et kraftcenter for fødevarer.

I bygningerne findes flere mikroproduktioner af forskellige kvalitetsfødevarer, og der produceres både under Ausumgaards eget brand, men en række andre fødevareproducenter har også deres produktion her.

Her kan du udvikle din idé og forretningsplan, sætte din idé i produktion i de fødevaregodkendte lokaler, og endeligt lade din idé teste ved at præsentere den for forbrugeren, som fungerer som din smagsdommer og kritiker.

Udover at være et fødevareproduktionssted er Ausumgaards bygninger også omdannet til et oplevelsessted og uddannelsessted. Oplevelsessted fordi det er muligt at komme med ind og følge produktionen f.eks. lige fra kornet høstes, males til mel, bages til brød og spises. Turister, virksomheder, skoler og andre interesserede kan følge produktionen rundt i bygningerne, de kan smage på fødevarerne i ”Folkestuen”, som Ausumgaard bevidst har kaldt den restaurant, som findes på stedet, på grund af den atmosfære og dynamik, som findes i den gammeldags folkestue.

Efter et godt måltid mad og en god dialog henover langbordet kan de oplevende til sidst købe fødevarerne med hjem fra den gårdbutik, som rummer Ausumgaards egne produkter og et væld af andre danske kvalitetsfødevarer.

Ausumgaard er også et uddannelsessted, idet der er lavet samarbejde med de lokale uddannelsessteder. Eleverne kommer på Ausumgaard og kan følge hele processen fra jord til bord, og da Ausumgaard lægger op til høj grad af dialog med forbrugeren, vil eleverne således også kunne møde perspektivet fra bord til jord – altså den anden vej rundt. Der er et ønske om at skabe et uddannelsesmiljø, som får opmærksomhed fra udlandet, fordi tilgangen er bred og rummer værdier som kvalitet, oplevelse, netværksdannelse, social ansvarlighed, gennemsigtighed, kultur og historie.

Uddannelsesmiljøet på Ausumgaard er aktivt alle hverdage, og derudover er der uddannelse og kurser til private, virksomheder, skoler og institutioner i form af bagekurser, bryggerkurser, slagtekurser, syltekurser og meget meget mere om aftenen og i weekender.

Med træporte fra gårdanlægget og ind til de forskellige mikroproduktioner er det muligt at åbne op, og skabe en helt formidabel markedsstemning i gården. Ausumgaard kan rumme disse markeder flere gange i løbet af året og trækker både danske og udenlandske turister til på grund af den særlige atmosfære og muligheden for en fuldendt oplevelse.

Præcis som der på herregårdene i gamle dage var plads til alle, også de som af en årsag havde svært ved at finde jobs andre steder, er der også på kraftcentret plads til alle.

Dele af projektet, som f.eks. gårdbutikken, Folkestuen og distributionen drives som socialøkonomisk virksomhed, hvor folk på kanten af arbejdsmarkedet får mulighed for at være en del af et arbejdsfællesskab.

På Ausumgaard arbejdes der også bevidst og aktivt med erhvervsturisme og netværksdannelse. I rugekassen på Ausumgaard kan både den lille og den store fødevareproducent prøve nye ideer og forretningsmodeller af, og her kan producenten møde nye kunder fra ind- og udland i et særligt miljø.

I samarbejde med landbrugsorganisationer og videncentre laves der f.eks. også forsøg på markerne med nye og gamle kornsorter, og forarbejdningen prøves og vurderes i et samarbejde mellem produktion, forædling og forbruger.

Forestil dig at tage herud en søndag formiddag med dine børn og spise en lækker brunch, hvorefter I som familie måske deltager i en aktivitet eller en produktion bygget op omkring mad.

Eller forestil dig at tage herud med dine kollegaer og deltage i et kursus eller en teambuilding bygget op omkring mad, eller forestil dig at tage herud med dine venner og dyrke din helt særlige interesse inden for føde- eller drikkevarer.

Ausumgaard er et sted, hvor man smager, lærer, oplever, inspirerer, motiverer, netværker og imponerer.

Maria & Kristian Lundgaard- Karlshøj
Ejere af Ausumgaard

 

Ausumgaard-luft-02

Food-03

DSC01032

Ausumgaard-75

Public-02

Ausumgaard-Foraarsmesse-03

Kultur-02

 

 

 

Det siges der…

  • Muligheden for at skabe et inspirerende netværk fokuseret omkring hele fødevareerhvervets værdikæde er i projektet på Ausumgaard nytænkt, da det bygger på: kommerciel produktion, uddannelse, udvikling, kulturværdier, oplevelsesøkonomi og ikke mindst en stærk CSR profil på det menneskelige område.

    Struer og Holstebro Kommuner

Nyeste i netværket…

Følg med her

Til toppen